Six-story Tryg’s project advances with neighborhood vote to “not oppose”

Credit: Image by ESG Architects

Designing new apartments to replace Tryg’s at 3118 W. Lake St. has been bittersweet for Aaron Roseth of ESG Architects. He also designed the 11-year-old Tryg’s restaurant, one of the first buildings of his career.

Roseth recently spoke outside a Cedar-Isles-Dean neighborhood meeting with nearby resident Nadine Emerson, who would live next door to the new six-story project.

“I’m still going to cry when I don’t see sunsets anymore,” she said.

Nevertheless, Emerson and other residents of the Loop Calhoun Condominiums have made peace with plans for the new development, through community meetings and a “ton of emails.”

“I appreciate the significant changes that have been made to the scale and design,” Emerson said.

Last winter, Trammell Crow presented 11-story and six-story design alternatives for the site, stressing that they preferred a taller structure. The revised proposal is 154 units built at a height that comes within about four feet of the neighboring condos.

Initial plans for a large park along the Greenway are no more, but Trammell Crow is still interested in building an east-west sidewalk.

The project would provide one level of underground parking with about 1.5 parking stalls per bedroom, which developers said is one of the highest ratios in the area. The first level would be built on stilts with parking underneath. The underground parking is projected to sit above the water table.

A new restaurant concept by the Tryg’s operators (high-end, perhaps dinner-only) would be half the size it is today.

The project must obtain a conditional use permit to exceed the height recommended in the lakes-area Shoreland Overlay District, which covers about one-third of the site. The District’s height limit is 56 feet, and a portion of the proposed project is 75 feet.

Roseth said the neighborhood pushed the developer to remove a line of parking stalls next to the Loop, and instead they’re now planning trees and landscaping along the property line. 

“All the units would have as much breathing room as possible between the two sites,” he said.

The project would also provide large amenity spaces, such as a private swimming pool above the restaurant. The building would not shade the Greenway.